×Actief Techniek Prima Personeel gaat vanaf 1 januari 2020 verder onder de naam Actief Techniek.
Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatieMelding niet meer tonen

Old School Talent elektromonteur Peter

Even voorstellen


In aanloop naar het Old School Event op 17 januari 2018 stellen wij graag onze Old School Talents voor. Vakmannen waar wij trots op zijn. Vandaag elektromonteur Peter Mulder (50 jaar). Fabian Buiringe, Prima Installatie Personeel, over Peter: "ongeveer 9 maanden geleden heb ik Peter leren kennen bij de speeddate van ‘Werk in Zicht’ en ik had direct door dat hij maar een doel heeft; hij wil slagen in de elektrotechniek. In het begin heb ik bij hem aangegeven dat wij alleen kunnen faciliteren, hij moet het zelf doen. Als ik terugkijk naar de laatste 9 maanden dan heb ik echt het gevoel dat hij gaat slagen. Hij is gemotiveerd, heeft een helder doel en werkt hard om zijn doel te behalen. Naast het feit dat ik tevreden ben is de opdrachtgever ook positief over de inzet en ontwikkeling van Peter. Het geeft mij voldoening om hem op deze manier weer een perspectief te bieden op de arbeidsmarkt."

Peter, je bent een van de monteurs van Prima Personeel die pas op latere leeftijd voor de techniek heeft gekozen. Hoe ben je er op gekomen om alsnog voor de techniek te kiezen?


In 2016 ben ik begonnen met het opnieuw oriënteren op de arbeidsmarkt. Hiervoor ben ik een aantal jaar huisvader geweest, omdat het bedrijf waar ik voor werkte gedwongen moest reorganiseren. Daar ben ik 15 jaar werkzaam geweest als boekhouder. Op aanraden van het UWV ben ik korte cursussen gaan volgen zoals VCA, BHV, gasmeten en mangatwacht. Na het behalen van deze cursussen kreeg ik steeds te horen: “Zodra er werk is, bellen we je direct”. Helaas heb ik nooit wat gehoord en kreeg ik al snel het gevoel dat ik te oud was. Kort daarna zag ik een flyer van het project “Werk in Zicht” waarbij scholing richting de installatie- elektrotechniek aangeboden werd. Ik heb me verdiept in de beroepen, de werkzaamheden en heb me vervolgens direct aangemeld voor deze kans. Na het inschrijven ben ik uitgenodigd voor een voorlichting en toen is het allemaal snel gegaan. Vanuit de voorlichting heb ik bij Prima Personeel een kennismakingsgesprek gehad, een assessment gedaan en vrijwel direct daarna ben ik begonnen met een omscholingstraject tot hulpmonteur elektrotechniek van 6 maanden.

Via Prima Personeel heb je een basisopleiding Elektrotechniek gevolgd, wat zijn je ervaringen en wat heeft dit je tot nu toe gebracht?


De ervaringen zijn tot nu toe erg goed. Ik had nooit gedacht dat ik aan het werk zou gaan als elektromonteur. Vroeger droomde ik ervan om bij de politie te gaan werken. Het enige wat ik had met de (elektro)techniek was een lampje verwisselen als er een kapot was. In 7 á 8 maanden heb ik ontzettend veel geleerd. Bij TSH Vakopleidingen ben ik begonnen met het leren van het buigen van buizen en vanuit daar ben ik steeds een stap verder gegaan. TSH biedt de mogelijkheid om in de praktijk het vak te leren, het idee van de ouderwetse vakschool. In mijn ogen is het essentieel om op deze manier kennis te maken met het vak, de praktijk. Als ik kijk naar dagelijkse situaties, waar ik met een groep monteurs werk met een niveau 3 opleiding, dan merk ik dat bepaalde praktische basisprincipes niet bekend zijn bij hen. Begrijp me goed, ik vind het absoluut niet erg om te leren van jongeren. Alleen in hun opleiding hebben ze misschien wel te weinig praktische kennis opgedaan.

Hoe ervaar je het werken in de elektrotechniek tot nu toe (qua fysieke belasting en werkdruk)? 


Het was in het begin wel wat wennen, maar daar moet je je gewoon overheen zetten. Heel simpel. Vroeger werkte ik van 09.00-18.00 op een kantoor, maar nu van 07.00-16.00 buiten. Een ‘ander soort’ mensen om me heen, maar dat is geen probleem. Ik pas me makkelijk aan en kan goed met mensen omgaan. Het is leuk om te doen, een nieuwe uitdaging waar ik volledig achter sta. Van de werkdruk heb ik geen last, ik vind het juist prettig om naar deadlines toe te werken. Fysiek is het ook wel wennen, maar het levert geen problemen op. Uiteindelijk is het ook best lekker om in weer en wind buiten bezig te zijn. Je moet er niet bang voor zijn, gewoon gaan!

Naast je werk volg je ook nog een BBL opleiding niveau 2. Hoe ervaar je de combinatie van werken-leren op jou leeftijd?


Het is wel omschakelen en even wennen om weer in de klas te zitten, te luisteren en dan weer vragen te stellen. Ik merk wel dat ik een van de ouderen ben maar er zitten ook wel jongere leerlingen in de klas. Dat maakt me alleen niet zoveel uit. Tot nu toe kan ik de lesstof goed volgen en zorg ik ervoor dat ik alles heb behandeld tijdens schooluren. Qua niveau is het ook goed bij te benen, niet te moeilijk maar wel compleet nieuw. Het hoeft van mij ook niet sneller te gaan, je moet de stof immers wel beheersen.
Als ik kijk naar mijn BBL opleiding en mijn basiscursus, dan ben ik bij TSH op een iets hoger niveau ingestroomd. Laten we zeggen dat TSH een niveau 2,5 aanbiedt.

Hoe zie jij de komende jaren voor je in de elektrotechniek?


Dit ga ik gewoon doen tot mijn pensioen, het is nog maar 16 jaar tot mijn pensioen. Ik ga nu eerst mijn niveau 2 opleiding afronden en dan direct door naar niveau 3. Op dit moment werk ik in de woningbouw en heb het er goed naar mijn zin, maar de industrie trekt me ook wel. Ik kom uit Delfzijl, mijn vader heeft altijd op het chemiepark gewerkt dus daar zou ik zelf ook wel graag eens aan het werk willen.

Wat wil je meegeven aan leeftijdsgenoten over de mogelijkheden?


Maak keuzes, sta open om te leren. Als je gemotiveerd bent om ‘iets’ te doen, dan zijn er voldoende kansen om aan het werk te gaan. Durf in jezelf te investeren!
Publicatiedatum 12 december 2017

Meer actualiteit