Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatieMelding niet meer tonen

Old School Talent timmerman Cor

Even voorstellen


In aanloop naar het Old School Event op 17 januari 2018 stellen wij graag onze Old School Talents voor. Vakmannen waar wij trots op zijn. Vandaag timmerman Cor Naberman die sinds 2015 voor Prima Bouw Personeel aan het werk is. Paul Harmsen, Prima Bouw Personeel, over Cor: 'Cor is een zeer prettige en kundige timmerman. Hij is in 2015 bij Prima komen werken en heeft zichzelf telkens bewezen. Weer of geen weer, Cor staat er altijd. Een aanwinst voor ons team.'
Cor, je bent met je 63 jaar een van onze meest ervaren timmermannen. Vertel eens in vogelvlucht over jouw werkende leven?

Ik ben timmerman vanaf mijn 14e. Vanaf jonge leeftijd had ik al interesse in techniek en het timmervak. Van mijn vader heb ik de basis geleerd. Daarna ben ik naar school gegaan waar ik het vak echt heb geleerd. Daarna ben ik altijd in loondienst geweest. Het is voor mij het ideale beroep, ik zou niet anders willen.

Wat vind je mooi aan het vak?


De afwisseling, elke dag is anders. Ik ben van begin tot eind betrokken bij een project, dat geeft me veel voldoening. Het mooiste vind ik renovatie- en restauratieklussen, daar komt echt vakmanschap bij kijken. Het werken met mijn handen vind ik prachtig. Daarnaast zien wij het project vaak van begin tot eind, je maakt echt iets af.

Door de jaren heen heb je veel huizen/gebouwen gebouwd en gerenoveerd. Welke klussen zijn je het meest bijgebleven?


Dat moeten toch wel de restauratie van het gemeentehuis Groningen en Martinikerkhof (Groningen) zijn. Hele grote en bijzondere projecten, een stuk geschiedenis waarmee je aan de slag bent. Dit waren echt langdurige klussen waar je als timmerman veel moest improviseren, passen en meten. Hier kwam echt vakmanschap bij kijken.

Hoe ervaar je het werken in de bouw (fysieke belasting)? Heb je goed advies?


Omdat ik mijn hele werkende leven al timmerman ben is het voor mij goed vol te houden. Daarnaast heb ik altijd gesport, dus ben en blijf ik fit. Voor mij is dat belangrijk. Het is fysiek belastend werk, maar tegenwoordig zijn er gelukkig wel steeds meer hulpmiddelen beschikbaar. De tijd dat je met zestig kilo op je rug een ladder opklom is wel geweest. Vooral op de grote(re) bouwplaatsen hoeft er steeds minder te worden gesjouwd, hier zijn kranen en liften aanwezig.
Zorg ervoor dat je jezelf niet over de kop werkt.

Hoe zie jij de komende jaren voor je in de bouw?


In principe kan ik er al uit. Ik heb alleen nog teveel plezier in het werk om er mee te stoppen. Daar komt bij dat ik geen zin heb om bij huis te zitten, dan ben ik liever aan werk. Er is werk zat in de bouw, ook de komende jaren. Ik blijf dus doorlopen zolang ik kan (en mag). In de bouw zijn een boel mooie ontwikkelingen gaande. Er worden andere materialen gebruikt en er wordt vernieuwd. De tijdschema’s zijn door de jaren heen wel krapper geworden. Hierdoor ligt de werkdruk soms hoger dan ik vroeger gewend was.

Wat wil je meegeven aan leeftijdsgenoten over de mogelijkheden?


Het is fysiek werk, maar het is ook heel mooi werk. Timmeren is een vak, daar moet je gevoel voor hebben en het werk zien. Goed meten is belangrijk, je kunt maar een keer goed zagen. Daarnaast is kennis van constructies en materialen belangrijk. Wat gebeurt er op plek B als ik op plek A iets wijzig?
In de bouw zijn er de komende jaren grote tekorten aan personeel, dus kansen zat als je iets nieuws wilt. Op een bouwplaats meewerken is een mooie kans om het werk in de vingers te krijgen en ertussen te komen. Je laten omscholen tot timmerman kost tijd en inzet. Het is een vak dat je niet zomaar leert, je moet uren maken om er echt gevoel voor te krijgen. Maar dat er mogelijkheden zijn is een feit.
Publicatiedatum 8 december 2017

Meer actualiteit