Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatieMelding niet meer tonen

Wind en regen?

4 maatregelen om rekening mee te houden

Wind en regen komen veel voor in Nederland. We hebben vier maatregelen voor jou op een rij gezet. Zo weet je precies wat je moet doen in de koudere maanden. In slechts 10% van de gevallen komen temperaturen voor die onder de 0 graden liggen. Deze weersomstandigheden hebben zowel op jou als op de werkplek effect. 

1. Natte kleding
Je krijgt het snel koud als je onvoldoende regenkleding draagt en je werkkleding nat wordt. Dit voorkom je door:

 • goede regen- en wind beschermende kleding te dragen;
 • natte kleding zo snel mogelijk uit te trekken;
 • vocht transporterend ondergoed en goed ventilerende bovenkleding te dragen;
 • dampdoorlatende en waterdichte overkleding en schoenen/laarzen te dragen;

2. Koude handen en voeten
Tijdens het werken bij kou en neerslag is het belangrijk dat je je handen en voeten goed beschermd. Dit doe je door je handen te beschermen met passende handschoenen of wanten. Of isolerende handschoenen of wanten als je werkt met metalen gereedschappen. Draag dikke, wollen sokken in je veiligheidsschoen of laarzen. Zijn de sokken nat geworden? Vervang deze zo snel mogelijk door droge.

3. Bevriezing
Het lichaam reageert direct op een koude omgeving. Er stroomt minder bloed door de bloedvaten omdat deze nauwer worden. Hierdoor gaat er warmte verloren. In ernstige gevallen ontstaat er bevriezing. Het onderkoelde lichaam of lichaamsdeel moet langzaam weer opgewarmd worden. Dit kan gedaan worden in bad of onder de douche. Let op dat het water niet te warm is. Op deze manier breng je de lichaamsdelen stap voor stap weer op temperatuur. Dit merk je doordat de huid gaat kriebelen of prikkelen. Ook kan het pijn doen. De verschillende graden van bevriezingen:

 • Eerstegraads: De buitenste huidlaag is beschadigd. De huid is eerst spierwit, bij het opwarmen is de huid erg rood.
 • Tweedegraads: De buitenste huidlaag is beschadigd. Bij het opwarmen ontstaan er blaren.
 • Derdegraads: De diepere huidlagen en het onderhuidse weefsel is beschadigd. Bij opwarming blijft de huid bleek. Dit komt omdat de bloedvaten gedeeltelijk kapot zijn. Doordat deze kapot zijn sterft het onderhuids weefsel af en de buitenste huidlaag wordt donkerbruin tot zwart. Raadpleeg in dit geval altijd een arts, ook als het om een kleine wond gaat.
 • Vierdegraads: De diepere lagen zijn bevroren en sterft af. In dit weefsel kunnen bacteriën komen, die gaan rotten. Raadpleeg in dit geval altijd een arts, ook als het om een kleine wond gaat.

4. De werkplek
Op de werkplek moeten de wegen en toegangen vrij gemaakt en gehouden worden van sneeuw en ijs. Hetzelfde geldt voor je werkplek waaronder bijvoorbeeld ladders, trappen en misschien zelfs een (rol)steiger. We zetten enkele algemene aandachtspunten voor je op een rij die je kunt gebruiken op de werkplek.

 • Waterleiding isoleren of vorstvrij aanleggen, door bijvoorbeeld tracing.
 • Om kortsluiting, elektrocutie en/of brand te voorkomen dient de elektriciteitsvoorziening bestand te zijn tegen kou en vocht. Extra afscherming kan daarom noodzakelijk zijn.
 • Sla materialen zo op dat ze niet kunnen wegwaaien of bevriezen.
Publicatiedatum 7 maart 2019

Meer actualiteit